Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was aan een grondige renovatie toe, dus werden in december 2011 de verbouwingswerken gestart.

 

De verbouwingswerken

De grote uitdaging in dit project was het toepassen van een nieuw hedendaags museum zonder het 19de-eeuwse concept te verliezen.

Het architectenbureau KAAN slaagde hierin door de uitbreiding, ook wel het verticale museum genoemd, in de oude patio’s van het gebouw in te passen. Bescheiden en spectaculair tegelijk moet dit Verticale Museum het werk presenteren met dezelfde kracht als het 19de-eeuwse gebouw, zonder dat de architectuur zich opdringt ten koste van de kunsten.

 

Het resultaat

Dankzij de fusie van twee volstrekt verschillende museale werelden die tot wederzijds voordeel met en in elkaar bestaan, kan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen uit de 21ste eeuw zich aan de stad blijven presenteren in het monument van de 19e eeuw, waardig aan de collectie.

De oude zalen werden hersteld en aangepast aan hedendaagse normen, de klimaatregeling werd vernieuwd, een nieuwe afdeling voor kunstwerken van na 1880 werd aan de binnenkant van het gebouw bijgebouwd en 100 kunstwerken werden gerestaureerd.

 

APP x KMSKA

Wij mochten met veel trots het hele gebouw beschermen tegen graffiti met onze anti-graffiticoating PSS20.

PSS20 is niet waarneembaar en kan bijgevolg tot beperkte hoogte op de gevel worden geplaatst. Het is onschadelijk voor mens en milieu. Met aangepaste technieken kan PSS20 op zeer eenvoudige wijze zo weer van het object worden verwijderd, zonder sporen achter te laten.

Ontdek meer realisaties:

Roeselare – ‘Proximus’

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Havenhuis in Antwerpen